home

 
     

Kleding naaien

Er zijn gedurende de week verschillende groepen kleding naaien. De niveau's hiervan zijn zeer divers.
Maar het gaat vooral om het plezier en het gezellig samenzijn.
Er staan meerdere naaimachines en een lockmachine tot uw beschikking.
Ook is er altijd deskundige leiding aanwezig om u te ondersteunen.
Kom gerust eens langs om te kijken.

De groep kleding naaien is op de volgende dagen aanwezig:

Woensdagochtend 09.00 uur - 12.00 uur
Vrijdagochtend 09.00 uur - 12.30 uur

Textiele werkvormen

Wat is er leuker dan b.v. van kleding, waar je op uitgekeken bent, iets nieuws te maken? Daar zijn een aantal leuke methoden voor. Je kent vast wel de oude beproefde methode van het afbinden en verven van t-shirts, maar je kunt het ook bleken met bleekwater, waarna je het nog kunt bedrukken met textielverf d.m.v. sjabloneren. (zie Fotoboek Textiele Werkvormen). We hebben diverse sjablonen en stempels om mee te decoreren.
Of wat dacht je van werken met in water oplosbaar vlies, zoals te zien bij het paarse vestje? Daar kun je enorm leuke stukken "textiel" mee maken van diverse breigarens en kleine lapjes en die verwerken voor kleding, als decoratie of er b.v. een sjaal van maken.
Van diverse t-shirts in bij elkaar passende kleuren kun je weer een leuk nieuw t-shirt maken, zie turquoise/bruine shirt. Dit shirt is daarna bestempeld en van een corsage voorzien.
Oude truien zijn gebruikt om het blauw-groene vest te creŽren.
Hoedjes maken is ook een mogelijkheid. Je kunt verschillende modellen maken met fleece, gebreide truien of ander mooi textiel.
Tassen: met eenvoudige modellen kun je met oude geborduurde schilderijtjes of gehaakte kleedjes in combinatie met aparte stoffen iets leuks maken. Of van je oude spijkerbroek met bedrukken en borduren een verrassende tas maken.
Naaimachines zijn aanwezig voor gebruik, het garen moet je alleen zelf meebrengen. Textiel is eventueel tegen een kleine vergoeding te koop.

Tegenwoordig kunnen wij gebruik maken van een punchmachine. Dat schept heel veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld: decoraties aanbrengen op kleding, zie grijze blouse met paarse decoratie. Je kunt viltwol, lapjes stof of breigaren gebruiken. Het is het principe van droogvilten, maar dan met 5 naalden tegelijk, waardoor er erg snel iets gemaakt kan worden.

Eigenlijk behoort alles wat met textiel te maken heeft tot de mogelijkheden. Sommigen deelnemers willen gewoon zitten haken, breien of borduren. Ook dat is een mogelijkheid.
Textiele  werkvormen is op donderdagochtend van 9.15 -12.00 uur. Je bent altijd welkom om een kijkje te komen nemen.            
  

Patchwork

Patchwork is een oude techniek, waarbij allerlei verschillende lapjes stof aan elkaar worden genaaid.

Vorm en kleur van de lapjes bepalen het patroon van een 'nieuwe' stof.
Patch betekent lapje stof. 
In de 18e en 19e eeuw werden, voornamelijk in Engeland en Amerika, schitterende, kleurige, gewatteerde spreien van patchwork gemaakt. Ze werden hoofdzakelijk gemaakt om warmte te geven. Ook in andere Europese landen werd patchwork veelvuldig toegepast.
 
Er zijn verschillende manieren en technieken voor patchwork in gebruik. Een bekende methode is om met een stevige mal van karton op de achterkant van de stof de vorm om te tekenen zo veel keer als men lapjes nodig heeft. De omgetekende lapjes worden met een naadtoeslag geknipt en met de goede kanten naar binnen aan elkaar genaaid.

Het werkstuk wordt van een voering voorzien en meestal met een tussenlaag van fiberfill verstevigd.

De drie 'lagen' worden met rijgsteekjes met elkaar verbonden, ofwel gequilt. 'Quilten' betekent: doorpitten.
 
Iedere dinsdagochtend van 9.30 tot 12.00 en vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 is er een groep dames bezig met patchwork, heb je belangstelling dan bent u welkom en is er altijd wel iemand die de techniek wil uitleggen.

Vilten

Vilten is een leuke hobby die steeds populairder wordt. Je kunt er de leukste dingen van maken, sieraden, bloemen, kaarten, tasjes en nog veel meer. Het is een zeer oude techniek die in een modern jasje is gestoken met verschillende frisse en heldere kleuren, waarmee je de mooiste combinaties kunt maken.

Nat vilten

Hoe werkt nat vilten?

Wol kan door sop, warmte en wrijving vervilten, dit komt doordat de schubben van de wol in elkaar haken. Wol kan erg veel water opnemen en wordt hierdoor elastisch en rekt uit, als je de wol in deze natte toestand heel snel afkoelt en beweegt, dan blijven de schubben aan het vezeloppervlak in elkaar steken en ontstaat vilt. De belangrijkste benodigdheden bij het natvilten zijn dan ook warm water, zeep en beweging.

Kom eens een keer kijken op de maandag, de koffie staat altijd klaar.

Voor deze hobby kunt u bij ons Centrum terecht op de maandagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

Een korte impressie over het vilten is hier te bekijken.

Terug naar activiteiten

 

Klik op de foto's om vergrotingen te bekijken.
Tolhuis 44-44 - 6537PN Nijmegen - T 024 3452113 - info@creatiefcentrumnijmegen-zuid.nl

Webdesign |
Plonk D-zign | 2010