home

 
     


Om uw creativiteit in een fascinerende kunstvorm kwijt te kunnen heeft het Creatief Centrum als nieuwe hobby Glas in lood mogelijk gemaakt.
De veelzijdigheid van dit oude ambacht is enorm.

Glas in lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. Glas in lood werd destijds gemaakt omdat een raam uit een stuk niet te maken viel. Glas in lood leent zich echter uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. Men treft glas in lood wel aan in oude herenhuizen, maar vooral in kerken, waar het zicht van binnen op de ramen door het invallende licht het kunstzinnige karakter doet uitkomen.

De techniek van glas in lood is al zeer oud. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht. Aangezien gewone loodlijsten niet voor veel stevigheid zorgen, zijn vaak enkele doorgaande loodlijsten voorzien van een stalen kern.

Zo kunt u lampen, ramen, raamhangers, sierobjecten en dergelijke leren maken. Het is een prachtige vrije tijd besteding!
Wij geven aan onze deelnemers hulp en advies bij het maken van glas in lood. De hulp die wij
geven varieert van het leren van glas snijden tot solderen. Ook ontwerpen en het glas in lood zetten zal worden onderricht. Op die manier leert u gaandeweg de geheimen van dit oude ambacht.
Benodigde gereedschappen zijn op ons Centrum aanwezig en kunnen worden gebruikt. De
materialen dienen door de deelnemers zelf aangeschaft te worden. Er is een kleine voorraad aanwezig.
Wilt u graag weten hoe een glas-in-lood raam of paneel wordt gemaakt, kom dan eens
even langs op dinsdag of vrijdag.

Terug naar activiteiten

 

Klik op de foto's om vergrotingen te bekijken.
Tolhuis 44-44 - 6537PN Nijmegen - T 024 3452113 - info@creatiefcentrumnijmegen-zuid.nl

Webdesign |
Plonk D-zign | 2010